Behandlingsformer

Generelt om traditionel kinesisk medicin

Traditionel kinesik medicin (TCM) er en stor pallette af medicinske metoder, som deler fælles teoretiske koncepter. De vigtigste værker indenfor feltet blev nedskrevet for mere end totusind år siden. Feltet er siden blevet institutionaliseret i Kina, hvor det i dag kan læres på universitetet.

Indenfor TCM mener man, at kroppen påvirkes af forskellige kræfter og principper, først og fremmest

  • Yin og yang
  • Qi (livsenergi)
  • De fem faser

Naturlige effekter af kostvaner, livsstil, følelser, miljø og alder kan bringe ubalance i disse principper og derved opstår sygdomme. For at forebygge og kurere sygdomme, må der bringes balance i principperne.

Gennem kroppen går der linjer kaldet meridianer, hvorigennem kroppens livsenergi, Qi, flyder. Hvis der er en ubalance i kroppen, vil dette påvirke eller flere af meridianerne. Da meridianerne er lange, kan en sygdom godt forårsage symptomer helt forskellige steder i kroppen. Indenfor TCM ser man altså kroppen som et hele og der er ikke særskilte specialister indenfor forskellige dele af kroppen.

For at kurere en sygdom, kan man påvirke bestemte punkter på den meridian, som er i ubalance. Disse punkter kan ligge helt andre steder, end lige der, hvor symptomerne er. Alternativt kan man f.eks. ændre livsstil eller kostvaner, hvis det er det, der skal til.

I TCM findes der mange forskellige medicinske metoder til at bringe balance i kroppen. De benyttes ofte i kombination med hinanden for den største effekt. Her følger en oversigt over de metoder, som benyttes mest i Nordic Health Center.

Påvirkning af punkter på meridianerne

Akupunkturnåle

Akupunktur

"Akupunktur" betyder at stikke gennem huden. Det foregår med meget tynde nåle, som stikkes ind for at ramme bestemte punkter på meridianerne. Akupunktur stimulerer hjernen til at frigive betaendorfiner, hvorved smerte kan kontrolleres og man får det bedre. Normalt mærkes effekten efter 3-5 behandlinger, men nogle gange får man det bedre allerede efter første behandling. Behandlingen fungerer bedst, hvis den gives mindst to gange om ugen.

Der benyttes kun sterile engangsnåle til behandlinger i klinikken.

Mere information om akupunktur på sundhed.dk.

Øreakupunktur

Akupunkturpunkter på øret

Ideen i øreterapi er, at forskellige punkter i øret svarer til forskellige område på kroppen og at man ved at stimulere punkter på øret kan smertelindre eller i nogle tilfælde helbrede problemer i de tilsvarende områder på kroppen.

Øreakupunktur har været kendt i årtusinder i Kina, men var gået lidt i glemmebogen, da det i 1950'erne blev genopfundet af franskmanden Poul Nogier. Han kortlagde punkterne og opfandt dermed øreterapi - auriculoterapi. Det viste sig, at de fleste af punkterne ligger, så de afspejler hele kroppen med hovedet nedad.

Auriculoterapi blev derefter reintroduceret i Kina og sammenhængen mellem ørets punkter og kroppens områder blev videnskabeligt verificeret.

Ansigtsakupunktur

Ansigtsakupunktur

Ansigtsakupunktur er ikke kun skønhedsbehandling, det er også balancebehandling. Fordi der i ansigtet er meridianer, kan man på punkter i ansigtet mærke, om der er ubalance. Ved behandling mærker man ingen smerte, fordi engangsnålene er så tynde. Ældgammel og naturlig kosmetisk ansigtsbehandling er lækker og skøn til dig, som har fokus på den resultatorienterede ansigtsbehandling.

Nålene stimulerer svækkede muskler og strammer på den måde ansigtet op. Akupunkturen foregår med små specialnåle. Med ansigtsakupunktur glattes rynker og furer ud, og pletter på huden og bumser kan fjernes. Først får man akupunktur udvalgte steder i ansigtet. Behandlingen foregår mindst en gange om ugen og man kan føle resultatet efter først gang og kan normalt se resultatet efter fem gange.

OBS: Døjer du med rynker og dybe fuger, anbefales det at få op til 3-5 behandlinger. Men har du kun små rynker og fuger, kan resultatet ses med det samme!

Hvis du vil forkæle dig selv lidt derhjemme, kan du desuden tilkøbe en urtemaske. Den fjerner blidt og effektivt de døde hudceller fra overfladen samtidig med, at den renser huden mere dybdegående og åbner hudens porer, således at den efterfølgende dybderens gøres lettere. Derudover stimuleres cellefornyelsen samt dannelsen af kollagen og elastin, således at huden styrkes og opstrammes. Masken er en fantastisk dejlig og unik maske, som giver huden optimal fugt og samtidig virker beroligende og opstrammende.

Elektroakupunktur

Når man sætter strøm til nåle, der er sat ind i huden, kaldes det elektroakupunktur. Fordi elektriciteten gør det mere virkningsfuldt end traditionel akupunktur, bruges det til at erstatte stimulering af nålene ved håndkraft. Til elektroakupunktur bruges en TENS-enhed, som er en maskine, der giver elektrisk stimulering til punkter valgt af akupunktøren.

Moxabrænding

Man kan påvirke punkterne med varme vha. Moxaafbrænding. Navnet moxa kommer af det japanske mogusa, som er planten artemisia vulgaris, en plante af bynkefamilien. Moxabrænding foregår typisk på en af følgende måder:

  • Bladene rulles sammen til en slags cigar og brændes tæt på huden - man benytter altså strålevarmen.
  • Bladene placeres i en klump på bagenden af en nål, som sidder i huden, for at varme nålen op.
  • Bladene placeres i en klump ovenpå huden, evt. med en skive af et eller andet materiale imellem, så man ikke brænder sig.
  • Som et substitut for afbrænding af urter kan man i stedet bruge en infrarød lampe til at varme huden op.
Moxabrænding med "cigar" Moxabrænding med klumper på huden

Akupunktur kan kun manipulere Qi, som allerede findes i kroppen, men moxabrænding tilføjet Qi til kroppen. Moxabrænding kan virke helende, idet det varmer et område op, forøger blodcirkulationen og lindrer smerte. I TCM bruges moxabrænding også til at forebygge sygdomme, forstærke immunforsvaret og forøge ens livskraft.

Gua sha

Gua sha

Gua sha er en teknik, som stimulerer huden vha. et instrument med runde kanter. Huden skrabes med det, hvilket forårsager rødlige purpura ("sha" i gua sha), hvilket betyder at små blodkar under huden er gået i stykker. De heler i løbet af 3 - 5 dage.

At "sha" dukker op, betyder, at behandlingen har virket. Gua sha får blodet til at flyde lettere, hvilket er meget vigtigt i TCM. Gua sha er kendt for ofte at hjælpe med det samme mod smerte, stivhed, feber, hoste, kvalme o.a.

Cupping

Cupping

Det hænder at man har brug for at "suge" på akupunkturpunkterne, for at øge blodgennemstrømningen. Til dette formål har man en kop, som kan placeres på huden og skabe undertryk, hvorved huden suges lidt udad. Det øger blodgennemstrømningen og frigør affaldsstoffer. Det kaldes cupping og er en af de mange behandlingsformer, der praktiseres på klinikken.

Efter en behandling med cupping vil huden have sugemærker, der hvor kopperne har siddet. Det er oftest på ryggen eller måske maven men cupping kan også benyttes på arme og ben. Det tager normalt en lille uges tid før huden helt har kommet sig efter behandlingen.

Fascia kiropraktik

Fascia kaldes også muskelhinder. Fascia forbinder, stabiliserer, indkapsler og separerer muskler og andre indre organer. Musklernes koordination og funktion er afhæng af fascia.

I modsætning til normal kiropraktik, justerer man med fascia kiropraktik både knogler og fascia. Dermed justeres musklerne indirekte, og dette gør at knoglerne langt bedre kan blive på rette plads efter behandlingen. Fascia kiropraktik hører sammen med akupunktur, urtemedicin, diætetik og massage til de ældste behandlingsformer indenfor kinesisk lægekunst.

Slankekur

Hos de fleste mennesker skylder overvægt ubalance i kroppen. Normalt benyttes en måneds diæt/detox med naturprodukter, som hjælper til med at oprette kroppens balance, hvilket der står mere om på HerbalWise.

Man kan også bruge akupunktur til at oprette balance og få orden i fordøjelsessystemet. Akupunktur som slankekur kan hjælpe en med at gå fra overvægt til normalvægt, men da det fungerer ved at oprette balance, kan man ikke komme under normalvægten på denne måde. Nogle gange bruger man også elektroakupunktur til at sætte gang i forbrændingen i kroppen.

Andre metoder

Kinesisk diætetik

Diætetik er læren om forebyggelse og behandling af sygdomme vha. diæt. Som i de andre behandlingsformer drejer det sig om at skabe balancer i forskellige systemer i kroppen. I kinesisk diætetik går man først og fremmest efter balance i det, der i TCM kaldes "varmt" og "koldt". Varmt og koldt skal ikke forstås bogstaveligt, men er bare ord, som er sat på tilstande, kroppen kan have, og er også navne på fødevarekategorier, som ved indtagelse gør, at man kan rykke kroppens balance i den ene eller anden retning. F.eks. er valnødder "varme" og pærer "kolde", så hvis ens krop er for "kold", kan man spise flere valnødder, og hvis kroppen er for "varm", kan man spise flere pærer. Det er vigtigt at opretholde denne balance, da det ellers resulterer i helbredsmæssige problemer og generelt ubehag.

I Asien har man fra gammel tid spist grønne fermenterede blommer for at hjælpe med fordøjelsen. De afhjælper forstoppelse, hjælper mod luft i maven og kan afhængigt af hvordan de indtages også bruges for at opnå vægttab.

Naturmedicin

Urter

Kinesiske urter er en hjørnesten i TCM. Urtebehandling har effekt på de forandringer, der foregår i kroppen, hvilket forstærker ændringer igangsat af akupunkturbehandling. Urtemedicin kan tages alene, men fungerer bedst i kombination med andre behandlinger som akupunktur. Målet med behandling med akupunktur og urter er at genopnå gennemstrømning af Qi og blod i kroppen, hvorved der opstår balance i kroppens energi, immunforsvaret styrkes og modstandsdygtigheden over for sygdomme øges. Derved vil kroppen fungere bedre og helbrede sig selv. Det bruges især til de, der er svage eller lider af kroniske sygdomme.

Kinesisk urtemedicin består af 2 - 30 urter, som fungerer i harmoni med hinanden. De præpareres på en måde, så de er forsvarlige at indtage og nemme at fordøje. Ingredienserne inkluderer blomster, rødder, bark, skræller og frugter, med hver deres egenskaber og medicinske virkninger.

Urtemedicin kan fås på forskellige former, såsom urtetabletter, pulver, stærk urtete og afkog. P.t. sælger vi desværre ikke naturmedicin.

 
© 2013 - 2024 Nordic Health Center